Resepi Durian Crepe in da House!

Salamaualaikum fellas,

harini mood nak buat durian crepe yang terbantut dari balik cuti haritu ahernya berjaya jugak direalisasikan.. (yeay!.. *sorak sensorang)

parents aku baru balik dari Kuching, dorang hangkut boleh dikatakan bersepah jugak la durian. Instead of nak jadikan durian tu as tempoyak, aku ambik sikit untuk dijadikan isi durian crepe yang aku dok craving since balik sini..

bukannya takda dekat Negeri Sembilan tapi aku tak tau nak cari kat mana.. haha
takda transport so penjalanan agak terhad.. tambah lagi student life punya bajet camna pulak..
semata durian crepe, boleh habes RM50 tambang pegi balik..

hambek ko!

ok.. straight to the point,

bahan-bahan yang diperlukan:

untuk lapisan crepe (lempeng):

100gm tepung gandum
3 biji telur
secubit garam
200 ml santan/susu cair (aku guna susu cair)
pewarna kuning telur

-blender kesemua bahan, tapis
-masak atas non stick pan dalam kuantiti yang sikit supaya nipis and yummyh


untuk inti:

(untuk sukatan ni korang pandai-pandai la bajet, coz aku pun tak timbang tadi ehe)

whipping cream
isi durian

- letak whipping cream dulu kendian baru letak isi durian..
-lipat macam golong popia..

(maaf aku tak ambik gamba time buat.. harap korang faham.. ada sebarang pertanyaan boleh letak dekat comment.. aku try jawab k.. ^^)

tadaaa~~

inilah hasilnya.. bila mood aku nak buat something tu datang tetiba..








p/s: ni percubaan pertama aku, so nampak agak sememeh.. tapi aku nak share jugak, if aku boleh, korang konfhem lagi boleh. Malaysia boleh! (am I right?) haha

jangan dok termimpi-mimpi pulak.. bantal yang empuk lagi gebuss ni.. sedapnya buat tidur..

selamat malam randomers!

wassalam..

La revende,
hasta la vista..


2 comments

  1. singgah + follow sini ye kak.. :)

    http://akubukaninnocent.blogspot.com/

    ReplyDelete

Latest Instagrams

© Hikayat Leyha. Design by Fearne.