Apa Yang Dicari, Tanyalah Hati

Salamualaikum.. night peps..

sebelum aku bawak diri beradu ke alam mimpi, aku nak share dulu benda yang selalu ligat berpusing dalam otak aku.

Apa yang kita nak sebenarnya dalam hidup?
Apa tujuan kita hidup?
Kenapa kita dihidupkan?
Ke mana kita lepas habis alam kehidupan?


Biasa soalan macam ni mesti akan menyinggah dalam kotak fikiran aku. Kadang aku pun terfikir, macam mana aku nak cari jawapan ni semua.
Soalan yang terbit dari cerebrum and cerebellum aku kadang hampir tak masuk akal.
Aku pun naik penat nak halang akal aku dari berfikir terlalu jauh dari kotak.

Macam situasi aku sekarang.
Aku 'almost' lost.
Tak tahu mana hala jalan aku lepas ni.

Kadang setiap hari dilanda dilema.
apa dilemanya biarlah aku yang tau..
(haha)

setiap langkah yang kita buat sekarang, akan tentukan nasib kita di masa hadapan.
salah pilih langkah, silap masuk jalan,
hadapan sana kita rasa beban..

Buat sesuatu, tanya pada hati,
kadang hati kita ni sentiasa cuba bisikkan benda yang baik.
dengar tak dengar je.

as a Muslim,
kita juga di ajar untuk buat solat istikharah kalau ragu-ragu dalam buat keputusan.
bukan setakat dalam pemilihan pasangan hidup.
dalam apa jenis masalah yang kita rasa kita tak mampu nak pilih,
pergi la mengadu pada Dia.

Dia, Allah SWT yang Maha Bijaksana.
Mustahil Dia biarkan kita terkapai-kapai dalam lautan masalah
Hati kita semua Dia yang buatkan,
tak ada satu pun milik kita

Jadi,
Rujuklah pada Dia
Kerana Allah lah yang paling berkuasa
siapalah kita untuk menduga
nasib kita di Akhirat sana

=)

Wasalam

p/s: aku teringat cerita family member aku buat solat istikharah nak carik jam dia hilang. Jumpa dalam mimpi, tapi still tak tau keberadaan jam tu..
terima kasih jam.. dah banyak berbakti kepada manusa..

la revende,
hasta la vista

4 comments

  1. Replies
    1. no probs sis .. its okey to share what is the best for us ^^

      Delete
  2. Replies
    1. here come teddy bear huggs! ^^ *muah ciked

      Delete

Latest Instagrams

© Hikayat Leyha. Design by Fearne.