10 Sebab Shopping Di Zalora


| klik pada banner untuk terus shopping di Zalora Malaysia |


hi gais, salamualaikum.
kali ni aku nak share pengalaman aku selama bershopping di Zalora. 
entri kali ni adalah dari aku sendiri, tak ditaja oleh mana-mana badan kerajaan mahupun NGO. 
aha just sharing, manatau ada yang nak shopping online tapi still tak berani,
or yang still searching which website yang selamat nak shopping.
and btw, aku dah pernah shopping dengan website lain 
and selalu jugak shopping di instagram.
but i still prefer Zalora.

even orang cakap barang dekat Zalora mahai ke apa, bagi aku 
"Di mana ada kemahuan, di situ ada highway"
yang pegi tengok barang mahai pasaipa? -.-"
aku pun tengok list start dari 'lowest price'. gituu. len kali aku ajar pulak camna nak berbelanja dengan selamat.. haha

ok taknak sembang banyak. 
Kat bawah ni adalah antara sebab you guys SHOULD shopping on Zalora. 


1. SHOPPING VIA WEBSITE DAN APPS

tersangatlah mudah dengan adanya apps Zalora di smartphone, bila-bila masa jer boleh cuci-cuci mata tengok barang-barang and sale!
Paling best, once dah log in, segala wishlist yang kita simpan, 
dari website akan ada jugak dalam mobile apps


2. SECURED PAYMENT DATA

Tak kiralah korang purchase barang di website ataupun di mobile apps, jangan risau. 
Segala maklumat peribadi selamat dan tak tiba-tiba refreshing dua tiga kali
yang akan menyebabkan duit korang terbang melayang
menangis wehh kalo duit melayang layangg!


3. NICE & ATTRACTIVE DISPLAYED ITEMS

Antara salah satu sebab harus shopping di Zalora sebab senang nak carik barang.
Tak serabut dan tak sakit mata. 
Bukan setakat susunan dan penggunaan warna yang minima, 
warna latar barangan yang di display pun puas hati nak belek-belek
di sebabkan background putih. 
Mungkin ada sesetengah barang yang ada background lain, 
but setakat ni, prefer barangan di display dengan background clear. 


4. SALE! 

ehem. YES! of course siapalah yang tak suka sale atau bahasa bakunya Potongan Harga.
Zalora antara website yang kerap buat sale.
Bukan sikit sikit tau, kadang sampai 70%! *crying emoji


5. DISCOUNT VOUCHER 

Ok. Reason yang ke-4 tadi Sale, yang ke-5 ni pulak is Discount Voucher.
yepp.. discount voucher sentiasa ada.
untuk new subscriber, bagi yang membeli dari mobile apps pun ada special voucher,
tu tak termasuk lagi kalau musim perayaan,
bersinar-sinar mata tengok code discount yang terpampang di banner website
kalau dah sale + discount voucher, berapa banyak boleh jimat 
(tak boleh tahan dah, emoji mata love love dah kelua TT)


6. BRANDED ITEM, QUALITY GUARANTEE 

Memang tak dinafikan, barangan di Zalora adalah 100% sama macam yang di display. 
kalau baju tu panjang ke apa, maknanya korang salah ukur la tu. >.<
yes, sebab biasanya buyer selalu tertipu dengan gambar iklan yang ditayangkan seller
bila dah sampai depan rumah, hampeh. 
Memang sedihla weh


7.  SIZE CHART 

Zalora guna standard sizing untuk baju lelaki dan jugak baju wanita.
Termasuklah kasut btw, jadi tak perlu risau dah.
Ukuran yang di gunakan termasuklah International / UK / US dan EU
jadi kalau tak pasti ukuran dalam inci (UK/US), boleh refer EU sizing yang dalam cm.


8.  FREE DELIVERY IN MALAYSIA

Dengan pembelian atas RM 75, buyer boleh dapatkan free postage. 
Dah tak perlu risau kos pos pos bagai. 
Lagi satu, Zalora hantar barang dengan Gdex.
Bagi orang Sabah dan Sarawak, no worries yaa.. 
Boleh shopping dengan senang hati. 
(because me also Sarawakian, laju jak barang sampe rah rumah XP)


9. EXCHANGE & RETURN IN 30 DAYS!

 Tak satisfied ataupun nak tukar sizing and refund bagai, boleh dilakukan dalam masa 30 hari lepas barangan sampai. 
ok. part ni paling best, sebab plastik parcel Zalora boleh di recycle balik.
Borang pos pun dah disediakan and dah siap tulis alamat. 
Just perlu tulis alamat buyer, and drop by mana-mana branch Poslaju
free of charge, yes. I repeat.
FREE OF CHARGE. 

oh jangan lupa untuk state barangan mana yang korang pulangkan semula di website. 
easy peasy. 
lepas tu, customer service akan took a good care of your problem. =)


10. BEST EVER CUSTOMER SERVICES

If anything korang rasa perlu untuk berhubung dengan Customer Experience Team ni, 
do contact or email to them. 
Dorang tak makan orang aku rasa. 
Sebab selama ni elok jer dorang treat aku. (terima kasih byk-byk)
Kalau korang tak tau status barang yang dipulangkan semula dah sampai ke belum, 
ha boleh dah tanya dengan dorang, as lepas 3 hari korang hanta kat poslaju. 
Make sure tanya dorang elok-elok as human yang ada hati & perasaan, 
coz dorang pun manusia.


** EXTRA **

Model Zalora hensem kacak dan chantek semuanyaa! 


ok done. 
so gais? ada rasa berani dah nak shopping kat Zalora?
jangan risau, dorang bukan scammer. 
and mana yang tak jujur dah tak leh main tipu tipu dengan dorang
komen kat bawah ni shopping website mana yang korang prefer, 
boleh aku try shopping jugak =P

ada beberapa artikel fesyen yang di inspirasikan dari Zalora aku pernah tulis, 
if you have a free time, boleh la singgah baca :



jumpa lain masa, 
la revende, 
hasta la vista






2 comments

  1. samalah suka shopping kat zalora! mudah dan paling penting best! hiks :D

    ReplyDelete

Latest Instagrams

© Hikayat Leyha. Design by Fearne.